Maskinstickade tyger - trikå





Jersey
Jersey brukar ofta innehålla några procent lycra/elastan/spandex, vilket gör att tyget håller färg och form bättre. Nackdelen är att den inte tål mer än 40-graders tvätt.
Interlock
Lite kraftigare än jersey, rullar inte upp sig i kanterna när man klipper, vilket jerseyn ofta gör.
Ribbstickad mudd
College


Tyger - olika vävningsteknink





Källa: https://www.tailorstore.se/tyginformation

Tuskaft
Tuskaft är den enklaste av alla vävar. Lika stora varp- och väfttrådar vävs samman en efter en.
Poplin
Poplin är ett tätt vävt tyg som, precis som tuskaftväven, konstrueras med lika tjocka garn i varp och väft. Skillnaden mot en tuskaftväv är att varpgarnet är mycket tätare packat, ofta dubbelt så tätt som väften.
Oxford
Oxford är ett tyngre tyg än poplin. Det är ett mjukt, starkt tyg vävt i en korgväv med två varpgarn parallellt och ett tyngre, mjukare fyllnadsgarn i väften. När den vävs med färgad varp och vit väft kallas den oxford chambray.
Pinpoint
Pinpoint, eller pinpoint oxford är en variation på oxfordväven. Garnet är tunnare vilket gör tyget till en subtil mix av poplin och oxford.
Fil-à-fil
Fil-à-filtyg vävs med garn i två snarlika färger vilket ger en oregelbunden effekt. Det är ett tunt och bekvämt material som lämpar sig för enfärgade skjortor.
Twill
Twill är en vävmetod som skapar ett diagonalt mönster i tyget. Dessa tyger är generellt sett mjukare och därigenom mer skrynkelmotståndiga, dock inte skrynkelfria, jämfört med många andra tyger.
Herringbone
Herringbone är en variant av Twillväven och den enda skillnaden är att mönstret liknar benen på en fisk.
Dobbyväv
En dobbyväv är vanligtvis en avancerad konstruktion för att skapa en textur i tyget. Ofta innehåller dobbyvävar flera olika garntjocklekar och vävtekniker, t ex små twill-ränder på en tuskaftväv eller ett zick-zackmönster.
Flanell
Flanell vävs som antingen tuskafts- eller twillväv. Det tillverkas av löst spunna garner vilket ger tyget en mjuk känsla och isolerande egenskaper.
Seersucker
Seersucker är ett tunnt bomullstyg, vanligtvis randigt eller rutigt, där garnet vävs på ett speciellt sätt för att ge tyget dess typiska ojämna yta. Ordet kommer från indien och de persiska orden "shir" och "shakar" som betyder mjölk och socker. Tyget andvänds ofta i sommarplagg och i sport- och casualkläder.
Satin
Satintygen är lite blankare än ett vanligt poplintyg och ger ett exklusivt intryck.

© copyright tygbindor.se  Kontakt: hanna @ tygbindor.se