Mönster - stickade hundtröjor

Endast för privat bruk.
Mönstret får inte heller säljas vidare eller delas ut till andra.


Måtttagning:  1. halsomkrets (vid halsbandet)
  2. bröstomkrets bakom framtassarna
  3. rygglängd från halsbandet till svansroten
  4. bredd på själva bröstpartiet (selemått) - från den ena armhålan (bakom frambenet), genom bröstet framme, till den andra armhålan

Beskrivning hur jag stickar:


Jag börjar alltid från svansen. En normalbyggd hund har ungefär 1,2 x rygglängd runt bröstkorgen (räknat från svansroten till halsbandet), tex vid 50cm rygglängd, har hunden förmodligen runt 60cm runt bröstkorgen (det är inte så noga med exakta mått pga tröjor töjer sig och anpassar efter hundens kropp).
Om man räknar grovt - 60cm runt blir ca 120 maskor. Jag tar upp hälften, dvs 60 maskor, och ökar jämt på båda sidor (alltid i början av raden, först 2 vanliga maskor, jag ökar i den tredje för att få en snygg kant).
När jag har fått 120 maskor efter 60 rader, slutar jag öka utan fortsätter ytterligare 60 rader (helt fantastisk att hunden är så geometriskt byggd).
Några cm innan ryggen slutar börjar jag ta av för frambenen - tex. vid rygg 50cm tar jag av efter 45cm. Här får man gå lite på känn, vid 120 maskor tar jag av 15 maskor på varje sida, fördelat på 3 rader, dvs 5-5-5. Sen stickar jag några rader till - och efter det tar jag av för halsen. Jag brukar göra rätt smal hals för bättre passform. Vid 120 maskor tar jag av ca 12-15 i mitten, dvs först 8, sen 2 på varje sida av halsen. Arbete fortsätter i 2 spår. När de möts syr jag ihop med osynlig söm:

I slutet syr jag ihop under magen, stickar en bröstlapp mellan frambenen och en tunnelkrage.
Ull är ett levande material som töjer sig. Jag lämnar ett hål i kragen för att kunna trä igenom ett band/halsband, som håller tröjan på plats.

Jag stickar bara i ull - tycker bäst om garnet Drops Nepal eller Alaska. Viking naturgarn fungerar också bra. Det är viktigt att garnet är hårt spunnet - annars kommer det att noppra sig.

Nedan arbetsgång i bilder
Sy ihop framdelen

Sy ihop framdelenSy ihop under magen

Sticka halsdelen

Sticka bröstplattan

KLART!!!
Glöm inte bort att tvätta tröjan i ullprogram (med parfymfritt tvättmedel) innan den används första gången :)Bilder på färdiga tröjor - klicka här